A pita talán a legismertebb közel-keleti étel. A török étkezdékben és gyrososoknál ma már szó szerint minden sarkon találkozhatunk vele, és a gyors kezű árusok pillanatok alatt nagyszerű szendvicset varázsolnak belőle.

A pita ugyanakkor meglepően könnyen elkészíthető otthon is, és az eredmény szinte ugyanolyan, mintha egy igazi török étkezdében ennénk. Az egyetlen különbség a sütés. Ahogy a pizzánál, úgy a pitánál is a korlátot az otthoni sütő viszonylag alacsony hőfoka jelenti.

Recept nyomtatása
Pita
Pita
Konyha Arab
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 6 perc
Pihentetés 90 perc
Mennyiség
darab
Hozzávalók
Konyha Arab
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 6 perc
Pihentetés 90 perc
Mennyiség
darab
Hozzávalók
Pita
Elkészítés
 1. Keverd el a cukrot kb. 1 dl langyos vízben, és morzsold bele az élesztőt. Várj 10 percet, amíg az élesztő életre kel.
 2. Szitáld a lisztet és a sót egy nagy tálba, öntsd a közepébe az élesztőt. Kezdd el keverni egy villával vagy kanállal, és add hozzá a maradék vizet. Amikor nagyjából összeállt, borítsd ki a munkapultra és kezdd el dagasztani. Én nem vagyok a kenyérsütő gépek híve, ezért minden kenyértésztát kézzel dagasztok. Így kb. 10 perc a folyamat, amíg kellően egyenletes, szép sima lesz. Kenyérsütő gépben is dagaszthatod, akkor a gép elvégzi helyetted a munka nehezét.
 3. A tésztát tedd egy jól kiolajozott tálba, forgasd meg hogy minden oldalról befedje az olaj. Fedd be és meleg helyen hagyd kelni legalább egy órát. Ha van időd, akkor nem árt neki, ha két-három órát pihen így. A végén a tészta kellemesen levegős lesz, és legalább a duplájára kel.
 4. Nyomkodd ki a levegőt a tésztából, és vágd 10-12 darabra, a receptben megadott mennyiségből ennyi pita készül. Formálj belőle a két tenyered között kis golyókat, és lisztezett felületen, letakarva hagyd őket pihenni még 10 percig. Közben ne felejtsd el a sütőt bekapcsolni a legmelegebb fokozatra (kb. 250 fok), hogy bemelegedjen mire a pitákat sütöd.
  Pita 2
 5. A pita, mint minden kenyér nagyon forró sütőben lesz az igazi. Csavard fel a sütődet a legmelegebb fokozatra, és ha van légkeverésed, azt is kapcsold be. Szükséged lesz hozzá még egy sütőlapra (kő, pizzasütő lap, de egy lapos tepsi is megteszi), ezt tedd a sütő legaljára. Én nem is a rácsokra, hanem közvetlenül a sütő aljára tettem a pizzasütő lapot, úgy sütöttem a pitákat. Hagyd, hogy a sütőlap is teljesen átmelegedjen.
 6. A pitákat egy nyújtófa segítségével, jól lisztezett felületen nyújtsd ki. Szép kerek formákat kapsz, kb. 10-12 cm átmérőjű és fél cm magas köröket.
  Pita 3
 7. Dobd a kinyújtott pita tésztákat a sütőlapra, és süsd meg őket. A képen látható piták 4 percig sültek az egyik oldalukon, aztán megfordítottam őket és még 2 percet sültek a másik oldalon. Így ezt a halványbarna, néhol ropogós de még puha állagot kapták. Ha puhábban szereted, süsd rövidebb ideig. Megjegyzés: ha felmerül benned a kérdés, hogy hogyan forgatod a 250 fokon sülő pitákat, legjobb válaszom erre a kezed. Ha elég gyors vagy, nem fog megégetni. Ha ez mégsem megy, akkor használj pl. egy grill csipeszt, az tökéletes erre.
  Pita sütése
Megjegyzés

Sütés után tedd a pitákat azonnal egy jól zárható dobozba, és akkor két-három napig frissek maradnak. Az eredeti cikk azt írja, hogy a kész pitákat akár fagyaszthatod is, ezt én nem próbáltam. Mivel bármilyen kenyér viszonylag jól fagyasztható, ez valószínűleg a pitával is működik, és így egyszerre nagyobb mennyiséget készítve könnyen tudsz a mélyhűtőben egy kis kenyér-vésztartalékot raktározni.