A görög saláta egyike azoknak az ételeknek, amit a világban mindenhol hasonlóan készítenek. Még eredeti hazájában, Görögországban is, bár ott érthetően nem görög salátának hívják, hanem falusi, vagy vidéki salátának.

Ez a saláta méltán lett népszerű itthon is az elmúlt évtizedekben. Nagyon könnyen elkészíthető, egyszerre friss és egészséges, és azonnal felidézi egy kellemes Görögországi nyaralás emlékét. Ráadásul a sós feta sajtnak köszönhetően a karakteresebb ízekhez szokott magyar ízlelőbimbók is hamarabb megbarátkoznak vele. Szerintem ez az oka, hogy még a sokszor a „füvet csak a kecskék esznek” elvhez makacsul ragaszkodó magyar férfitársadalom körében is ez az egyik legszívesebben fogyasztott friss saláta.

Ez az igazi görög saláta mindig sikert fog aratni. És hogy mitől lesz „igazi”?

Az igazi görög saláta négy titka

Persze első ránézésre egy görög saláta nem több, mint összedobott zöldségek. De mégis, ég és föld lehet a különbség két változat között. A hozzávalók, a mennyiségek szabadon és ízlés szerint változtathatók, mégis ha betartod ezt a négy szabályt, garantálom, hogy mindig tökéletes görög salátát fogsz készíteni:

  1. Érett, ízletes zöldségeket használj. Sajnos amit itthon a szupermarketek zöldségosztályán kapsz, az általában nem felel meg ennek a nem is igazán komoly elvárásnak. Egy téli, üvegházas, több ezer kilométer szállítására kitenyésztett paradicsomból sosem lesz olyan a görög saláta, mint amit Józsi bácsitól veszel a piacon augusztusban.
  2. Szoba hőmérsékletűek legyenek az alapanyagok. A zöldségek zamata eltűnik hidegen. Még ha hűtőben tárolod is őket, mielőtt összeállítanád a salátát, vedd ki mindet egy órára.
  3. Bánj nagyvonalúan a fűszerekkel. A só igenis szükséges, hogy kihozza az ízeket, még ha a mennyiségét ízléstől függően változtathatod. Az oregánóból inkább többet, mint kevesebbet használj.
  4. Végül a feta sajt. Eredeti feta sajtot itthon nem könnyű beszerezni, de nem is feltétlenül szükséges. A Krémfehér, Fetaki és egyéb fantázianevekkel illetett alkotások nem feltétlenül rosszabbak, csak nem a feta szülőhazájában készültek. Viszont fontos, hogy 40% zsírtartalmú legyen a sajt – ezt a dobozon még vásárlás előtt ellenőrizni tudod. Ennek a krémessége szükséges ahhoz az ízélményhez, amit egy igazi görög salátától elvár az ember.
Recept nyomtatása
Görög saláta recept
Görög saláta 2
Fogás Köret
Konyha Görög
Előkészítés 15 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Fogás Köret
Konyha Görög
Előkészítés 15 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Görög saláta 2
Elkészítés
  1. Először szeleteld fel a hagymát, kb. 3-5 mm-es szeletekre. Egy kávéskanál só és 1-2 dl víz keverékébe áztasd be 5-10 percre, ez elveszi a csípősségét, és kellemesen édes lesz.
  2. A paradicsomot vágd fel nyolcadokra, az uborkát és a paprikát pedig a hagymához hasonló karikákra. Tipp: a görög saláta még élettelibbé tehető, ha színes zöldségeket teszel bele. Piros vagy sárga paprika, zöld és fekete olajbogyó, vagy a nehezebben elérhető, de a képen látható (házi termesztésű) sárga vagy több fajta paradicsom mind feldobja ezt az ételt!
  3. Csöpögtesd le a hagymát, és egy nagy salátás tálban keverd össze az uborkával, paradicsommal, paprikával és olajbogyóval, valamint a citrom levével, egy kávéskanál sóval és az oregánóval. Néhány szem olajbogyót hagyj meg díszítésnek.
  4. A tetejét díszítsd olajbogyóval, valamint darabokra tördelt, vagy akár a képen látható módon egy nagyobb szelet feta sajttal, szórd meg oregánóval és locsold meg extra szűz olívaolajjal.
    Görög saláta 1
Megjegyzés

Közvetlenül tálalás előtt készítsd el, különben a zöldségek levet eresztenek és kevésbé lesz ízletes. Tökéletes köret grill ételek mellé, de előételként, vagy akár "lájtosabb" étrend esetén önálló fogásként is megállja a helyét.
Jó étvágyat!