Ha nagyon szigorúak akarunk lenni, akkor olyan autentikus étel nincs, hogy görög csirke. Magyar nyelven rákeresve sokféle receptet találni ezen a néven, és habár angol nyelvterületen elterjedt egy greek chicken (görög csirke) nevű recept, de ennek az eredeti görög verziója inkább „citromos csirke oregánóval” néven fut.

Viszont Görögország ízei léteznek, élnek, és könnyen a tányérra varázsolhatók egy kiváló grill csirkeétel formájában. Ráadásul ezt a receptet nem csak csirkéből, de akár sertésből vagy halból is el lehet készíteni, így téve változatossá a nyári étkezést.

Recept nyomtatása
Görög csirke recept
Görög csirke grillezve
Fogás Főételek
Konyha Görög
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 45 perc
Pihentetés 2 óra
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Fogás Főételek
Konyha Görög
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 45 perc
Pihentetés 2 óra
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Görög csirke grillezve
Elkészítés
 1. Legelőször készítsd el a fűszerkeveréket és keverd el a citromlével valamint az olajjal. Gyönyörű látvány, ahogy a folyadék a paprikában rejlő vörös színeket életre kelti!
 2. Készítsd elő a húst. Vágd le a fölösleges, lelógó bőröket, vágd le a szárnyak végét, ketté a combokat, illetve vágd néhány darabra a mellet. A combokat érdemes a csontokig egy hegyes késsel beszurkálni, hogy jobban átsüljenek.
  Csirkehús
 3. Tedd egy nagyobb tálba a húst, és dörzsöld jól bele a fűszert, hogy mindenhol beborítsa. Ez a görög csirke készíthető úgy is, hogy olajos fűszerkeverékben pácolod a csirkét. Ekkor kb. 2 dl olajat önts a fűszerkeverékbe, és abba tedd a húsokat.
  Fűszeres hús
 4. Tedd kb. 2 órára hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. Természetesen akár egy éjszakán át is pácolható.
  Hús a pácban
 5. Süsd meg a húst a grillen vagy otthoni tűzhelyen.
  • Ha grillezed, akkor parázs fölött kb. 30-50 perc alatt süsd készre, párszor megforgatva. A kisebb melldarabok sülnek át leggyorsabban, leglassabban pedig a comb.
  • Hagyományos tűzhelyen lehetőség szerint grill serpenyőt használj, persze ha nincs akkor egy hagyományos serpenyő is megteszi. 7-8 percig süsd alacsony-közepes lángon mindkét oldalát, majd tedd be a csirkét 180 fokos sütőbe még 20-25 percre.
  Görög csirke grillezve
Megjegyzés

Ha már nyári ízek és Görögország, akkor ez a grillezett csirke egy jó görög salátával vagy tzatzikivel az igazi. Persze a tökéletes ízhatáshoz a semmihez sem hasonlítható, enyhén gyantás ízű görög Retsina bor is hozzátartozik.

Próbáld ki a következő hétvégén, akár a családnak, akár hívd meg a barátokat is egy jó grillezésre. Hidd el, ezt a görögös ízesítésű grillezett csirkét mindenki szeretni fogja!
Jó étvágyat!