A klasszikus francia majonéz némi indiai fűszerekkel kiegészítve, csípős és füstös kivitelben kiváló kísérője grillezett húsoknak. Nálam az ötlet egy hamburger készítésekor jött – és ez az ízkombináció egy kis lángon füstölt paprikával remekül feldobta az amúgy is ízbomba házi hamburgert.

Recept nyomtatása
Csípős-füstös majonéz készítése
A csípős-füstös majonéz elkészítése tulajdonképpen rendkívül egyszerű. Érdemes hozzá jó minőségű – lehetőleg – házi majonézt használni, a fűszerek tekintetében pedig élj nyugodtan a szabadsággal.
Nekem a pepperoni savanyúság leve – mintegy ecet helyett – nagyon bevált, ez a plusz csípős és savanykás íz jól összefogta ezt a szószt. De helyette használhatsz sima ecetet is, természetesen abból kevesebbet.
Csípős-füstös majonéz
Fogás Alaprecept
Konyha Indiai
Előkészítés 5 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Fogás Alaprecept
Konyha Indiai
Előkészítés 5 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Csípős-füstös majonéz
Elkészítés
  1. Egy nagyobb kés lapjával vagy fokhagymanyomóval nyomd össze a fokhagymákat, és törd apróra a kardamom apró magjait.
  2. Keverd össze a hozzávalókat. Csípős olajat az extrább ételeket áruló üzletekben lehet kapni, ennek híján használj olívaolajat és még egy kis csiliport. Ez utóbbi indiai üzletekben szerezhető be.
Megjegyzés

A csípős-füstös majonéz kiváló akár sima csípős mártogatósnak zöldségekhez, csipszhez. De mindenképpen javaslom egy jófajta grillezett hús – pl. egy jó hamburger – kísérőjeként is kipróbálni. Ha szereted a csípős ízeket, és nyitott vagy más konyhák fűszereire, akkor biztos nem fogsz csalódni.

A hozzávalóknál írtakhoz képest még több csiliport is tehetsz bele – de javaslom, hogy az ízekkel és a mennyiségekkel inkább kísérletezz, és alakítsd ki a neked legjobban ízlő arányokat.
Jó étvágyat!