Minden évben májusban beköszönt a bodzaszörp szezon. Ami nem is csoda: a bodza virága úton útfélen nyílik, és nagyon egyszerűen nagyon finom ital készíthető belőle.

Recept nyomtatása
Bodzaital (vagy bodzaszörp?) készítése szuperegyszerűen
Ez a mennyiség kb. 1,5 liter ital elkészítéséhez elegendő, és egy 2 l-es kancsóra vagy üvegre lesz szükséged. Természetesen a mennyiségeket arányosan nyugodtan növelheted.
bodzaital
Fogás Italok
Előkészítés 5 perc
Mennyiség
l
Hozzávalók
Fogás Italok
Előkészítés 5 perc
Mennyiség
l
Hozzávalók
bodzaital
Elkészítés
  1. Egy kancsóban vagy tiszta befőttes üvegben keverj el 240 g cukrot 1,2 liter hideg vízben.
  2. Add hozzá 1,5 citrom levét (kb. 60 ml).

    Ne citromkarikákat használj! Sok bodzaszörp recept írja, pár évtizeddel ezelőtt rendben is volt. De ma a kereskedelmi forgalomban kapható (és hol máshol vennénk?), nem bio citromot – amit a boltban megveszel – vegyszerekkel kezelik, amiket nem szeretnél a bodzaitalon keresztül a szervezetedbe vinni.
  3. Ha gondolod, mosd át pár másodperc alatt a bodzavirágokat hideg vízben.
  4. Tedd a bodzavirágot - egy jó marék, 70 g ehhez a mennyiséghez - a cukros citromos vízbe.
  5. Zárd le a bodzaitalt, és tedd hűtőbe 2-3 napra, hogy az ízek összeérjenek.
  6. Szűrd le, és fogyaszd azonnal, 1:1 vagy 1:2 arányban hígítva vízzel vagy szódavízzel. Ez a bodzaital hűtőben kb. 1 hétig áll el.
Megjegyzés

Édes szirupos ital, amit vízzel hígítva fogyaszthatunk, tulajdonképpen szörp, de ez nem az a főzött-sűrű fajta bodzaszörp, amit az ember télire eltesz, így sokak szerint “csak” bodzaital.

Ez a bodzaital nem áll el sokáig, de nem is tartalmaz tartósítószert. Amíg a bodza virágzik – ez május-júniusban 4-5 hét – addig minden héten, vagy akár hetente többször is el lehet készíteni. Ha később is szeretnél bodzaitalt készíteni, akkor egyszerűen a leszedett bodzavirágot mosás nélkül tedd nejlonba, és be a fagyasztóba.

Bodzavirág tippek bodzaszörphöz, bodzaitalhoz

Bodzavirágot szinte tényleg minden erdőben, út szélén lehet szedni. Néhány tipp ehhez: