A tükörtojásnál talán nincs egyszerűbb étel, a készítése mégis kihívás lehet. Hogyan készül a tökéletes tükörtojás? Mennyi ideig kell sütni? Milyen serpenyőben? 

Recept nyomtatása
Tükörtojás
tükörtojás
Fogás Előételek
Előkészítés 1 perc
Sütés/főzés 4 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
Fogás Előételek
Előkészítés 1 perc
Sütés/főzés 4 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
tükörtojás
Elkészítés
 1. Először készítsd elő a serpenyőt. Tedd a tűzhelyre, és a legalacsonyabb lángon hagyd felmelegedni.
 2. Egy széles, de nem túl mély pohárba vagy tálkába üsd bele egyesével a tojásokat. Innen sokkal könnyebb lesz a serpenyőbe átönteni, mintha közvetlenül ott törnéd fel. (első trükk)
  tükörtojás készítése
 3. Pár csepp zsírt vagy olajat önts a serpenyőbe, és néhány csipet sóval sózd meg magát a serpenyőt. Són sülve sokkal kisebb eséllyel ragad le a tükörtojás, és mivel alulról és nem felülről sózzuk, nem lesz foltos a végén. (második trükk)
  tükörtojás serpenyő előkészítése
 4. 3-4 percig süsd alacsony lángon. Akkor van kész, ha a fehérje teljesen, de opálosan átsült, a sárgája viszont még tükröződik.
 5. Egy spatula segítségével vedd ki a serpenyőből, vagy ha tényleg tapadásmentes a serpenyőd, akkor egyszerűen csúsztasd ki a tükörtojást.
Megjegyzés

Kétoldalas tükörtojás

Sokak nem szeretik a folyós tojássárgáját, és a tükörtojást is csak úgy eszik meg, ha a sárgája teljesen át van sütve. Ezt hívják kétoldalas tükörtojásnak. Kb. fél perccel azután, hogy a serpenyőbe kerül a tojás, kiszúrom a sárgáját és kicsit szétoszlatom a fehérjén. Így sokkal egyenletesebben fog sülni, és nem kell megégetni a fehérjét, hogy átsüljön a sárgája. Kb. 2-3 perc után egy spatula segítségével egyszerűen fordítsd meg az addigra már megszilárdult tojást, és a másik oldalán is süsd további 2-3 percet.

Tapadásmentes serpenyőt használj. Lehet persze kapni tükörtojás serpenyőt is, ezt inkább a forma miatt szokták vásárolni (tökéletes kör- vagy éppen szív alakú tükörtojás), magát az elkészítést semmivel sem teszi könnyebbé. Sőt, lehetséges, hogy egy ilyen formából nehezebb a végén kivenni az elkészült tojást.

Érdemes minél frissebb tojásokat használni.

Tükörtojás mikróban

 1. Ehhez egy mikrózható tányért enyhén olajozz be, és ütsd rá a tojást.
 2. Nagyon fontos! A sárgáját szúrd ki egy hegyes késsel óvatosan. Ha ezt nem teszed meg, a tojás a mikróban szétrobban!
 3. Kb. 45-60 másodpercig süsd a legerősebb fokozaton.