A sütőtök sütése annyira egyszerűnek tűnik, hogy az ember azt hiszi, nem is igényel külön leírást. Mégis, sokszor éppen az egyszerű ételek okozzák a legnagyobb fejtörést: amilyen egyszerű tökéletesre készíteni, gyakran egy-egy rossz recept vagy félinformáció miatt még egyszerűbb elszúrni őket.

Nem tudom, hogy csak nálunk volt szokás a sütőtököt egyszerűen felvágva bedobni a sütőbe, vagy más is így készíti. Az eredmény? Az az ízetlen valami, amire legjobb szándékkal is a „megettük” kifejezés illik. Pedig ahogy a világot azóta fizikai és virtuális értelemben is jártam, megtanultam, hogy sokszor egészen apró dolgokon múlik, hogy az étel a „megettük” kategóriából a „mind a tíz ujjunkat megnyaltuk utána” típusba keveredik. Így van ez az egyszerű sütőtök sütése esetében is.

Itt most egy olyan verziót mutatok be a sütőtök sütésére, ami szinte semmivel sem bonyolultabb a felvágom-bedombom-megsütöm verziónál, merthogy tulajdonképpen ennyiről van szó. Néhány fűszer alkalmazása azonban tényleg igazi kulináris élménnyé, kiváló őszi csemegévé teszi a sült sütőtököt.

Recept nyomtatása
Sütőtök sütése, a legfinomabb sült tök készítése
Fűszeres sütőtök
Fogás Előételek
Konyha Magyar
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 50 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Fogás Előételek
Konyha Magyar
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 50 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Fűszeres sütőtök
Elkészítés
  1. Melegítsd elő a sütőt 240 fokra, a sütőtököt vágd fel 8-12 darabba, kanállal kapard ki a magházát. Tedd egy alufóliával kibélelt tepsibe, hogy a tök belseje nézzen felfelé. Tipp: ha kerted van, és ízlik az éppen elfogyasztott tök, akkor a magokat mosd le a rátapadt magháztól, szárítsd meg egy tálcán, és tedd el egy papírzacskóban. Kora tavasszal palántázva vagy akár egyenesen a szabadba kiültetve, őszre-késő őszre tökéletes, ízletes, saját termesztésű sütőtököd lesz!
    Sütőtök sütése 1
  2. És most jön a lényeg, a fűszerek. Tulajdonképpen az ízletes sütőtök sütése nem máson, mint ezeken múlik. Ízlés kérdése hogy milyen fűszert és mennyit adsz hozzá, én itt inkább azt szeretném bemutatni, hogy az ízletes sütőtök sütése során olyan fűszereket használok, amik sokunknak elsőre nem feltétlenül jutnak eszébe. Sőt az első gondolat lehet az is, hogy akár nem is feltétlenül illenek ehhez az alapvetően édesnek tartott alapanyaghoz (mint pl. a fokhagyma vagy a só).
    Vágd apróra vagy akár nagyobb darabokra a zöldfűszereket. Rozmaring, kakukkfű nagyon illik hozzá, akár külön, akár mindkettő. Egy széles kés pengéjével nyomd szét a fokhagymát. Locsold meg a tököt az olajjal – néhány csepp darabonként -, tedd rá a fokhagymát, a zöldfűszereket, sózd és borsozd. Frissen őrölt borssal az igazi. Ha édesebben szereted, vagy szeretnéd kipróbálni, egy kevés mézet is csurgathatsz rá.
    Sütőtök sütése 2
  3. Tedd be a sütőbe, és hagyd sülni 50-60 percig (nem légkeveréssel). A pontos időtartam inkább ízléstől függ, ki mennyire szereti megsülve, illetve mekkora darabokra vágtad a sütőtököt. Szerintem akkor jó, ha néhol már égettnek tűnik, ott ugyanis tökéletesen karamelllizálódott a tök cukortartalma. Ez a fűszerekkel keveredve adja meg az igazi, utánozhatatlan sütőtök ízt.
  4. Vedd ki a sütőből, hagyd egy kicsit hűlni, mert ilyenkor nagyon forró, és utána fogyaszd egészséggel.
Megjegyzés

Az így fűszerezett sütőtök kiváló csemege. Akár melegen, akár hidegen tökéletes helyettesítője annak a sok műanyag ételnek, amit desszertként vagy két főétkezés között nasiként magunkba tömünk. Élelmiszerüzletben, vagy akár saját termesztéssel is szeptembertől akár január-februárig, vagyis az év majdnem felében könnyen beszerezhető.
Próbáld ki, remélem ízleni fog!
Jó étvágyat!