A sárgaborsó főzelék az egyik legkedveltebb és talán leggyakrabban fogyasztott főzelékfajta. Egyáltalán nem bonyolult, rendkívül egészséges.

Recept nyomtatása
Sárgaborsó főzelék
Sárgaborsó főzelék
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 40 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 40 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
Sárgaborsó főzelék
Elkészítés
 1. Mosd meg a sárgaborsót, és tedd fel hideg sós vízben főni nagy lángon. Fél kg (500 g) sárgaborsóhoz 1,75 l vizet, és kb. 1,5-2 tk. sót számolj.
  Sárgaborsó főzelék készítése 1
 2. Ha a víz felforrt, azonnal vedd le a lángot alacsony-közepesre (a sárgaborsó főzés közben felhabzik, nagyon könnyen kifut). Szedd le a képződő habot az elején egy kanál segítségével.
 3. Kb. 40 percig főzd. Akkor jó, ha már minden szem puha, a nagy része teljesen szétfőtt pürésre, és kb. a felek szeme maradt meg, de azok is már kissé darabosak, puhák.
 4. Készítsd el a hagymás rántást. Ehhez vágj fel nagyon apróra egy fél fej hagymát, és egy serpenyőben forrósíts fel 4 dkg (kb. 2 evőkanál) zsírt vagy olajat.
 5. Add a zsiradékhoz a 3 dkg (kb. 2 ek.) lisztet, és kevergetve pirítsd közepes lángon 2-3 percig.
 6. Add hozzá a hagymát, és ezzel is pirítsd még 3 percig, néha megkeverve.
  Sárgaborsó főzelék készítése 6
 7. Öntsd fel a rántást 2 dl hideg vízzel, és egy kanállal keverd simára. A hagyma természetesen nem lesz sima benne, de a liszt ne maradjon csomós.
  Sárgaborsó főzelék készítése 7
 8. Öntsd a hagymás rántást a főzelékhez, keverd el, forrald fel és főzd még 3-4 percig közepes lángon.
 9. Ízlés szerint kb. 1/8-1/4 tk. őrölt köménnyel fűszerezheted. Ez nagyon jól áll neki, de akár el is hagyható, ha nem szeretitek. Kóstold meg, és ha szükséges, sózd utána.
 10. Van, aki a sárgaborsó főzeléket pürésebben szereti. Ehhez áttörheted egy szitán vagy akár botmixert is használhatsz. Szerintem jól áll neki, ha enyhén darabos, így ebben a formájában már tálalható is.