A dagasztás nélkül készíthető rozskenyér szó szerint 10 perc alatt összerakható. Egészséges, tökéletes házi kenyér – pillanatok alatt. Mindenkinek tudom ajánlani, aki egy kicsit is szeret főzni, és szereti megnézni, hogy mit eszik.

Recept nyomtatása
Rozskenyér recept
Rozskenyér dagasztás nélkül 2
Fogás Alaprecept
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 45 perc
Pihentetés 8 óra
Mennyiség
kis vekni
Hozzávalók
Fogás Alaprecept
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 45 perc
Pihentetés 8 óra
Mennyiség
kis vekni
Hozzávalók
Rozskenyér dagasztás nélkül 2
Elkészítés
Rozskenyér előkészítése
 1. Szitáld, vagy öntsd össze a liszteket egy nagy tálba, és forgasd meg, hogy jól összekeveredjenek. A sót még ne add hozzá.
 2. Futtasd fel meleg helyen az élesztőt kb. 1 dl langyos vízben, egy kávéskanál mézzel vagy cukorral és 2-3 evőkanálnyi lisztkeverékkel 5-10 perc alatt. Ha porélesztőt használsz, azt nem szükséges felfuttatni, egyenesen öntheted a liszthez.
  Rozskenyér dagasztás nélkül 3
 3. Keverd össze a sót a liszttel, öntsd hozzá az élesztőt és a maradék vizet. Kézzel vagy a robotgép dagasztó fejével keverd át annyira, hogy a liszt teljesen elkeveredjen a folyadékkal, ez legfeljebb néhány perc.
  Rozskenyér dagasztás nélkül 4
Rozskenyér sütése
 1. Melegítsd elő a sütőt 250 fokra – ez általában a legmelegebb fokozat. Tegyél be a sütőbe egy hosszúkás formájú sütőformát, pl. egy gyümölcskenyér formát.
 2. Öntsd ki a megkelt tésztát erősen lisztezett felületre, és vágd 4 egyenlő adagra. Én ilyenkor csak a felét sütöm meg, a másik fele megy vissza a tálba és pihen következő reggelig.
 3. Kicsit lapogasd el az adag tésztát, és mintha leveles tészta lenne, először hajtsd háromba (a jobb oldali harmadát hajtsd rá a közepére, aztán erre hajtsd rá a bal oldali harmadát), utána pedig az előző hajtásra merőlegesen még egyszer félbe. Forgasd a tészta minden oldalát vastagon lisztbe.
 4. Nyisd ki a sütőt, és tedd a tésztát a forró formába. Fedd le – pl. egy nagyobb tepsivel vagy egy szilikon sütőlappal – és süsd 30 percig. Utána vedd le a fedőt, és süsd további 15 percig.
  Rozskenyér dagasztás nélkül 5
Megjegyzés

Készítsd el te is ezt a rozskenyér receptet, és hidd el, nem fogsz csalódni! Reggel a csodálatos friss kenyér illat, és a ropogós héjú, puha és meleg rozskenyér megédesíti a napodat!

Jó étvágyat!

Rozskenyér dagasztás nélkül