A rizstej készítése házilag egyáltalán nem bonyolult. A eredmény egy üdítő és tovább ízesíthető ital, ami nyáron lehűtve kitűnő frissítő. Ebben a receptben a mexikói változatot, az horchatát [ejtsd: orcsátá] mutatom be, ami édes és fahéjjal van ízesítve. De a cukor és a fahéj el is hagyható, akkor az eredmény natúr rizstej, ami önmagában is fogyasztható, vagy más fűszerekkel, természetes édesítő anyagokkal is ízesíthető. Az egyéni ízesítéstől függetlenül a leírt lépéseket követve egy éjszaka alatt megoldható a rizstej készítése házilag.

Recept nyomtatása
Rizstej készítése házilag
Rizstej készítése házilag
Fogás Alaprecept, Italok
Konyha Mexikói
Előkészítés 10 perc
Pihentetés 8 óra
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Fogás Alaprecept, Italok
Konyha Mexikói
Előkészítés 10 perc
Pihentetés 8 óra
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Rizstej készítése házilag
Elkészítés
  1. A rizst öntsd egy nagyobb befőttes üvegbe, kancsóba, vagy bármilyen zárható edénybe. Öntsd fel a forró vízzel, add hozzá a fahéjrudat, és letakarva hagyd állni egy éjszakán át (8 óra). A fahéjrúd el is hagyható, ha natúr rizstejet akarsz.
    Rizstej készítése házilag 1
  2. Másnap, amikorra a rizs megszívta magát a vízzel, vedd ki a fahéjrudat, és öntsd a rizst és a vizet egy turmixgépbe, és nagyon alaposan, jó néhány percig mixeld össze.
  3. Egy nagyon vékony lyukú szűrőn, szitán vagy muszlin kendőn szűrd át alaposan a keveréket. Nyomkodd ki, hogy minden nedvesség lecsepegjen, és csak a száraz rizsmaradék maradjon a szűrőben.
    Rizstej készítése házilag 3
  4. A folyadékot – ami tulajdonképpen már maga a natúr rizstej – ízesítsd a cukorral, vaníliás cukorral vagy vaníliával ízlés szerint (ha valaki édesebben szereti, akár az itt megadott mennyiség háromszorosát is beleteheti, vagy el is hagyhatja), és öntsd fel a 2 pohár hideg vízzel.
  5. Érdemes hűtőben hűteni még néhány órát, mert akkorra az ízek is jobban összeállnak, és a rizstej hidegen az igazi.
Megjegyzés

Ebből a mennyiségből kb. 1 liter házi rizstej készítése oldható meg.