Az omlett egyike a megannyi, tápláló és finom tojásételnek. Elkészítése nem nehéz, bár nem árt néhány alapvető fortéllyal tisztában lenni. Az eredmény könnyű, finom tojásétel, ami valljuk be, sokkal jobban mutat a tányéron, mint egy “egyszerű” rántotta.

Recept nyomtatása
Omlett
Omlett
Fogás Alaprecept
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 2 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
 • 2 tojás
 • 1 evőkanál zsiradék olaj, vaj, zsír ízlés szerint
 • tetszés szerint ízesítés reszelt sajt, sonka, gomba, zöldségek. Kb. 4-5 dkg a 2 tojáshoz
Fogás Alaprecept
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 2 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
 • 2 tojás
 • 1 evőkanál zsiradék olaj, vaj, zsír ízlés szerint
 • tetszés szerint ízesítés reszelt sajt, sonka, gomba, zöldségek. Kb. 4-5 dkg a 2 tojáshoz
Omlett
Elkészítés
Omlett recept: az omlett előkészítése
 1. Az omlett nagyon gyorsan elkészül, ezért készíts elő mindent: a tojás(ok)at, egy tálat, amiben felverheted őket, a felveréshez egy villát, sót, valamilyen zsiradékot a sütéshez, illetve ízlés szerint egy kevés tejszínt a tojáshoz. A sütéshez egy jó minőségű serpenyőt és egy spatulát. Ezen kívül készítsd elő azt is, amivel az omlettet ízesíted – pl. reszelt sajt, apróra vágott sonka, gomba stb.
 2. Az egész tojásokat sózd (esetleg borsozd), és verd fel egy mély tálban vagy tányérban, fél-egy percig javasolt felverni.

  Ízléstől függően a tojás lazítható néhány evőkanál tejszínnel.
Omlett recept: az omlett sütése
 1. A tökéletes omlett esetében a serpenyő méretéhez képest viszonylag kevés tojást tudunk sütni, nem kell kevergetni ahhoz, hogy átsüljön, nem fog szétesni. Egy nagyjából 20 cm átmérőjű sütőfelületű serpenyő két tojásból készült omletthez tökéletes.
 2. Forrósítsd fel a serpenyőt, és tedd bele a zsiradékot, kb. 1/2 evőkanállal számolj tojásonként. A zsiradék a serpenyő teljes sütőfelületét fedje be, és amennyire lehet, az oldalát is.
 3. Öntsd bele a tojást a serpenyőbe, és vedd vissza egy kicsit, közepesre-nagyra a lángot. Palacsintasütés-szerű mozdulatokkal forgasd meg finoman a serpenyőt, hogy a teljes felületét érje a tojás.
  Omlett készítése 2
 4. Hagyd sülni fél-1 percig. Ha túl sok tojás van a serpenyőben, akkor egy spatulával alányúlhatsz, hogy a még folyékony tojás a serpenyő aljára folyjon és megszilárduljon.
Omlett recept: az omlett ízesítése
 1. Amikor az omlett már majdnem kész van – csak egy vékony, folyós réteg van a tetején, – szokás hozzáadni az ízesítőket, ami lehet pl. reszelt sajt, sonka, gomba, zöldségek, ezek keveréke vagy tulajdonképpen bármi, ami kedvedre való.
  Sajtos omlett készítése
 2. Még mielőtt teljesen megszilárdulna a teteje (és nagyon fontos hogy meg ne barnuljon az alja), tekerd fel az omlettet a serpenyőben. Egy spatulával nyúlj alá, és kb. a harmadánál hajtsd vissza. Ezt ismételd meg a másik oldalról is.
 3. Ha kicsit folyósabban szereted az omlettet, akkor kész is van. Ha szereted teljesen átsütve, akkor ilyenkor érdemes megfordítani, és még egy kis ideig sütni.
Megjegyzés

A tojások felverését a francia források egészben és villával (nem habverővel) javasolják, kevésbé habosra. Az angol nyelvű receptekben gyakran találkozni azzal, hogy a fehérjét habbá verik, és úgy adják a sárgájához. Javaslom, hogy próbáld ki mindkettőt, és döntsd el, te hogyan szereted. 

Egy személyre 1-3 tojást számolj, és érdemes úgy csinálni, hogy mindenkinek külön süsd – vagy egymás után, vagy külön serpenyőben.