Ez a kínai sertés barbecue (grillezett hús) nagyon finom. Kínában a char siu [ez angol átírás, ejtsd kb. csá-siu] egy ikonikus étel, úton útfélen találkozni a csillogóan pirosra grillezett, sokszor fellógatott, gyönyörű húsokkal. Persze a hatalmas országban az elkészítési mód változatos, de az alap fűszerek és ízek azonosak. A hozzávalók ráadásul az itthon is egyre elterjedtebb ázsiai boltokban elsőre furcsa hangzásuk ellenére is beszerezhetők.

Elkészítése rendkívül egyszerű, és csak a javasolt éjszakányi pácolás miatt nem kerülhet gyorsan az asztalra. A fűszerek helyettesítéséről és a javasolt húsokról lásd gondolataimat a recept alatt.

Recept nyomtatása
Kínai sertés barbecue recept
Kínai sertés barbecue szeletelve
Fogás Főételek
Konyha Ázsiai
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 1 óra
Pihentetés 8 óra
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Fogás Főételek
Konyha Ázsiai
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 1 óra
Pihentetés 8 óra
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Kínai sertés barbecue szeletelve
Elkészítés
 1. Készítsd elő a húst. Vágd le a fölösleges részeket, inakat, és tetszés szerint hagyd egyben vagy vágd kisebb darabokra. Én a képeken egészben sütöttem dagadót és sertésszüzet, de lapockát pl. 5 cm-es szeletekre vágva is lehet készíteni, ízlés szerint.
  Dagadó és szűzpecsenye
 2. Keverd össze a pácot. A húson kívül minden hozzávalót tegyél egy lábasba, és melegítsd fel annyira, hogy a méz és a melasz folyékonnyá váljon. Só nem véletlenül nincs a hozzávalók között, a szójaszósz elég sós magában is.
  Kínai barbecue pác
 3. Tedd egy nagy tálba vagy dobozba a húst, és öntsd rá a páclét. Forgasd meg, dörzsöld be, hogy mindenhol érje. Zárd le a doboz tetejével vagy alufóliával, és tedd hűtőbe legalább egy éjszakára de akár 1-2 napra.
  Kínai sertés barbecue pácolás előtt
 4. A sütéshez melegítsd elő a sütőt 190 fokra, és alufóliával bélelj ki egy tepsit. Tedd bele a húsokat, és süsd kétszer 15 percig, félidőben megfordítva.
  Kínai sertés barbecue sütés előtt
 5. Kapcsold be a sütőd grill fokozatát közepes-magasra, és tedd a húst kb. 10 cm-rel alá. Grillezd további 10-30 percet a hús típusától és vastagságától függően. Közben 5 percenként kend be egy kis mezzel, hogy igazán csillogó legyen, és egyszer fordítsd meg, hogy mindkét oldala szép sült legyen. Akkor jó, ha már kicsit égettnek tűnik a hús széle néhány helyen. Ha nincs grill fokozatod, akkor tekerd föl legmagasabbra a sütődet.
  Természetesen a hús a szabadban, hagyományos grillen is süthető, attól csak finomabb lesz.
  Kínai sertés barbecue, char siu
 6. Amíg a hús sül, a páclét sűrítsd be 5-10 perc alatt egy lábasban közepes lángon, ízlés szerinti sűrűségűre. Így kellemesen édeskés, sötét, sűrű szószt kapsz.
Megjegyzés

Char siu tálalása

Sütés után érdemes egy negyedórát pihentetni, és melegen fogyasztani. Felszeletelve, majd falatnyi darabokra vágva tálalható, bármilyen körettel, pl. klasszikus kínai párolt rizzsel. A besűrített páclét mártásként rálocsolhatod, vagy kis tálkákban adhatod mellé.

A char siu sütés után remekül eláll hűtőben akár egy hétig is, és hidegen is nagyon finom.

Kínai sertés barbecue tippek

A fűszerek tekintetében a melasz mézzel is helyettesíthető, a feketebab püré pedig elhagyható. A char siu pácba gyakran tesznek piros ételszínezéket, ettől sokkal élénkebb színű lesz a hús, de én nem vagyok híve a fölösleges kémiai anyagoknak a konyhában, így nem használtam.

Ami a sertéshús típusát illeti, szinte bármilyen hús használható. A sovány sertésszűz a legfinnyásabbak számara is tökéletessé teszi ezt a fogást, és azt kell a legrövidebb ideig sütni. Igazán ízletes a kicsit zsírosabb húsoktól lesz, mint pl. a dagadó vagy a lapocka. Akár karajjal vagy tarjával is próbálkozhatsz, bár az előbbi talán túl száraz, az utóbbi pedig túl zsíros lesz ehhez az ételhez. Én a képeken kétféle sertéshúst – dagadó és sertésszűz – sütöttem, így az eredmény minden ízlésnek megfelelt.