A virsli leveles tésztában talán az egyik legegyszerűbb recept, amivel találkozhatsz. Ha nem tudsz főzni, akkor is pillanatok alatt képes leszel ínycsiklandó falatokat varázsolni az asztalra. Ha pedig tudsz, akkor nem ez lesz életed nagy alkotása, de sokszor jól esik 5 perc munkával az asztalra tenni valamit, ami ráadásul szinte mindenkinek ízleni fog!

A virsli leveles tésztában egyik változatával Amerikában találkoztam. Ott mini hot-dognak hívják ezt a fajta ételt, és még boltban előre elkészítve is kapható. A tengerentúlon egyébként a kisebb méretű virsliket magukban is mini hot dognak hívják, mindenféle tésztakabát.

Virsli kabátban, avagy a változatok

A virsli leveles tésztában magyarul használatos mini hot dog és virsli kabátban formában is. Ez utóbbi az angol „pigs in a blanket”, vagyis malacok a takaróban kifejezésből származik, ami leginkább az Egyesült Államokban általános elnevezése ennek az ételnek.

Gyakran készítik másfajta tésztával is, az egyik leggyakoribb változat az élesztős leveles tészta, amiből a croissant is készül.

Létezik még a normál élesztős tésztába csomagolt verzió is, ami leginkább ahhoz hasonlítható, mint ha a mi buktánkat nem lekvárral, hanem jófajta virslivel töltenénk meg.

Recept nyomtatása
Virsli leveles tésztában, avagy mini hot dog
Ezt a receptet igyekeztem a legegyszerűbbre megírni, hogy tényleg nulla konyhai tudással vagy tapasztalattal is képes legyél elkészíteni a mini hot dogokat. De ha gondolod, akkor a virsliket egy kicsit jobban, szebben be lehet csomagolni, sütés előtt a tésztát meg lehet kenni kis vízzel vagy tojással, és akkor sokkal szebb, egészen hot dogszerű koktél falatokat kapsz.
Mini hotdog
Fogás Előételek
Konyha Amerikai
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 15 perc
Mennyiség
darab
Hozzávalók
Fogás Előételek
Konyha Amerikai
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 15 perc
Mennyiség
darab
Hozzávalók
Mini hotdog
Elkészítés
  1. Melegítsd be a sütőt 220 fokra, készíts elő egy vagy két tepsit, és teríts rá szilikonos sütőlapot vagy sütőpapírt. (Tökéletes ehhez a leveles tésztához általában csomagolt sütőpapír.)
  2. Vágd a virslit kb. 4 cm-es darabokra, ez egy normál virsli esetében azt jelenti, hogy 4-be vágod.
    Ha olyan szerencsés vagy, hogy mini hot dog méretű virsliket kapsz, akkor azokat nem kell méretre vágni.
  3. Egy csomag leveles tésztát teríts ki és vágj kb. 6×8 cm-es téglalapokra. Helyezd a virslidarabokat átlósan a tésztákra, és tekerd fel a tésztát, hogy kis csomagokat kapj.
    Virsli leveles tésztában recept 1
  4. Tedd a kis csomagokat (mini hot dogokat) a tepsire, és a forró sütőben süsd meg 15 perc alatt.
    Virsli leveles tésztában recept 2
Megjegyzés

A virsli leveles tésztában azonnal tálalható, ketchuppal és mustárral tökéletes vendégváró falat, a gyerekek örök kedvence. De egy lusta este is megteszi 5 perc alatt összedobható, mégis meleg vacsorának. Bár magában talán kicsit túl zsíros, ezért inkább előétel jelleggel, falatozni javaslom.

Virsli leveles tésztában