A mandulás horchata (ejtsd: orcsátá) egyfajta mandulatej, amit Spanyolországban általában nyáron, frissítőként fogyasztanak. Én télen csináltam, és most is nagyon jól esett. Talán még az ünnepi asztalra is kikerül – ha más nem szilveszterkor –, mert a gyerekek is imádják.

Recept nyomtatása
Kóla helyett: frissítő spanyol mandulatej (horchata)
Mandulás horchata
Fogás Italok
Konyha Spanyol
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 10 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Fogás Italok
Konyha Spanyol
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 10 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Mandulás horchata
Elkészítés
 1. Daráld le a mandulát a vékony, barna héjával együtt. Ha darált mandulát tudsz venni, az is jó, de figyelj rá, hogy a héjával együtt darálják le, ez apró barna maszatnak fog látszani az őrleményben. Tökéletes megoldás, talán éppen ehhez az horchata recepthez készült az Aldi 200 g-os kiszerelésű, héjjal együtt darált mandulája.
  Mandulás horchata 01
 2. Az horchata elkészítéséhez tedd a mandulaőrleményt és a fahéjrudat egy liter forró vízbe, és főzd egy-két percig. Elég csúnya kinézetű, habos valami lesz, nem kell tőle megijedni. Kis lángon főzd, különben könnyen kifut.
  Mandulás horchata 02
 3. Szűrd le a keveréket nagyon finom lyukú szűrőn. A cél az, hogy egyáltalán ne menjen át rajta semmi a mandulából, csak a folyadék maradjon meg. Megjegyzés: a másik mandulatej receptemben írtak szerint azóta ezt a mandulatejet is kipróbáltam egy kicsit egyszerűbb módon. Eddig a pontig a recept ugyanaz, itt viszont hagyd a vízben állni a mandulát és a fahéjat egy éjszakán át hűtőben. Utána nem kell még egyszer felforralni, csak leszűrni, cukorral ízesíteni és kész.
  Mandulás horchata 06
 4. Szedd ki a szűrőből a fahéjrudat és mosd le, arra még szükség lesz. A visszamaradt mandulaőrleményt kidobhatod.
  Mandulás horchata 07
 5. A leszűrt folyadékhoz önts újabb egy liter forró vizet, tedd bele a fahéjrudat, és ismét forrald néhány percig.
  Mandulás horchata 09
 6. Szűrd le ismét a keveréket.
  Mandulás horchata 10
 7. A félkész mandulatejet ízesítsd a cukorral, és öntsd fel még kb. egy liter vízzel. Ha édesebben szereted, tehetsz bele több cukrot, egyes receptek ilyen mennyiséghez 1 kg(!) cukrot, vagyis az általam használt mennyiség háromszorosát írják! Az utolsó egy liter víz egyébként ízlés szerint elhagyható, úgy sokkal édesebb és mandulásabb ízű italt fogsz kapni.
  Mandulás horchata 11
 8. Az elkészült mandulatejet hűtsd egy éjszakán át hűtőben. Az horchata akkor jó, ha egészen hideg. Én a fahéjrudat is benne hagytam, ettől intenzívebb lett az íze.
  Mandulás horchata 12