Ez az eredeti bolognai lasagne (lasagne alla bolgnese) receptje, ami nagyon finom! Lasagne tésztából, eredeti bolognai szószból, parmezán sajtból és besamel mártásból áll. A hozzávalókról részletesebben olvashatsz a recept alatt – de most lássuk a lasagne elkészítését!

Recept nyomtatása
Bolognai lasagne
Bolognai lasagna
Fogás Főételek
Konyha Olasz
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 1 óra
Pihentetés 10 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Fogás Főételek
Konyha Olasz
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 1 óra
Pihentetés 10 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Bolognai lasagna
Elkészítés
 1. Készítsd el a bolognai szószt. Ennek a főzése majdnem 3 órát vesz igénybe, tehát előre kell gondolkoznod. Akár hetekkel előre is megfőzheted, mélyhűtőben tárolható. A recept tetején megadott elkészítési időben sem a bolognai szósz, sem a besamel elkészítési ideje nincs benne.
  Bolognai szósz
 2. Készítsd el a besamel mártást.
  Besamel
 3. Reszeld le a sajtot.
 4. A bolognai lasagne összeállításához egy nagy, négyszögletes tepsiben rétegezd a hozzávalókat. Először vajazd ki a tepsit, aztán egy kevés bolognai szósszal kend ki az alját.
  Bolognai lasagna 01
 5. Tegyél rá egy réteg tésztát. Rendezd úgy el, hogy befedje az egész tepsit. Valószínűleg nem fogod tudni egész lapokból kirakni, nyugodtan tördelj fél, negyed vagy még kisebb darabokat, és ezekkel rakd ki a formát. Nagyon ne fedjék egymást a tésztalapok, mert akkor nem biztos, hogy átfőnek.
  Bolognai lasagna 02
 6. Kend be a tésztát besamellel. Fontos, hogy mindenhol fedje, mert különben nem puhul meg.
  Bolognai lasagna 03
 7. Tegyél rá egy réteg húst, és ezt is kend el.
  Bolognai lasagna 04
 8. Terítsd be egy jó adag reszelt sajttal.
  Bolognai lasagna 05
 9. Folytasd a rétegezést. A tetejére besamellel elkevert bolognai mártás kerüljön, és ezt szórd meg dupla adag sajttal.
  Bolognai lasagna 07
 10. Tedd be 180 fokra előmelegített tepsibe, és kb. 60 percig süsd. A bolognai lasagne akkor van kész, ha hullámosra fodrozódik a tészta, és szép barnás-piros ropogósra sül a sajt a tetején.
  Bolognai lasagna 10
Megjegyzés

Ha kész, vedd ki a sütőből és pihentesd 10 percig. Négyszögletes adagokat vágj belőle, úgy tálald. Melegen, frissen a legjobb, de másnap sem utolsó. Nálunk tovább sosem áll el, annyira eteti magát. Szerintem egyébként az eredeti bolognai lasagne annyira laktató, hogy önálló fogásként is megteszi. Mi szeretjük valamilyen friss salátával enni, akkor kevésbé telíti el az embert.