A menta tea gyönyörű látvány egy üvegkancsóban, és nagyon finom. Koffeintartalma nincs, ennek ellenére kellemesen felfrissíti az embert.

Valahol hallottam, hogy a kínaiak ha nagyon meleg az idő, forró zöld teát isznak. Talán ez elsőre furcsának tűnhet a reklámokból az agyoncukrozott üdítők frissítő hatásával telebombázott elménknek. De próbáld ki egyszer, van benne valami. És ráadásul a menta teával is működik.

Én a kánikulai napokon lefőzök reggel és délután egy-egy másfél literes adagot az irodában. Egyrészt frissítő, másrészt biztos, hogy legalább 3 liter folyadékot magamhoz veszek aznap.

Menta tea készítése

A képen látható kancsó menta teához két szál friss mentát és egy kevés friss citromfüvet tettem a kancsóba, majd két liter forró vízzel leforráztam. Nagyjából 10 perc után fogyasztható.

Ha hagyod állni, akkor a színe egyre sötétebb lesz, egy nap után már majdnem olyan, mintha fekete tea lenne. Másodszor vagy akár még harmadszor is leforrázható, a főzete akkor is kellemes ízű lesz (attól függően, hogy mennyit állt előtte).

A menta tea kiváló melegen vagy hidegen is. Én „magában” szeretem bármiféle ízesítő nélkül, de cukorral, mézzel vagy más édesítővel is fel lehet turbózni. A menta teához lehet még zöld teát is adni, illetve természetesen a citromfű elhagyható, vagy ízlés szerint más növénnyel lehet kísérletezni.

Menta tea természetesen készíthető szárított mentából, akár filteres kiszerelésben is kapható (nagyobb üzletekben vagy gyógynövény szaküzletekben). De ha szereted, szerintem megéri a mentát termeszteni, nagyon egyszerű, lásd lejjebb.

Menta tea hatása

A Wikipedia szerint a fodormenta „szélhajtó, görcsoldó és emésztésjavító hatású epetermelést fokozó, de gyomorerősítőként is elfogadott. … Meghűlés esetén teája köhögéscsillapító hatású”.

Menta

A menta termesztése

Nincs egyszerűbb dolog, mint a mentát házilag termeszteni. Bárhol megél, sőt, a végén hajlamos minden más növénytől elrabolni a helyet. Kertben, vagy erkélyen egyszerű virágládában is termeszthető, legegyszerűbb ha veszel egy nagyobb szupermarketben egy fűszernek szánt cserepes mentát, és elülteted.

Amennyire lehet tedd napos helyre, és időnként locsold meg. Hamar friss hajtásokkal és frissítő mentalevelekkel fog meglepni, de következő évben már olyan mennyiségben lesz mentád, hogy nem győzöd majd fogyasztani.

Recept nyomtatása
Menta tea
Menta tea
Fogás Italok
Mennyiség
Fogás Italok
Mennyiség
Menta tea